سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
گِرای دوباره به دشمن...
ترکان: چرا مردم، فقط باید ۱۹ سال کسورات بازنشستگی بدهند؟ بخشودگیهای عجیب داشتهایم
اکبر ترکان، فعال اصلاحطلب و مشاور رئیسجمهور روحانی به تازگی در بخشی از یک مصاحبه با روزنامه آرمان امروز درباره وضعیت اقتصادی صندوقهای بازنشستگی گفته است: باید بگویم که صندوقهای –بازنشستگی- ما خاصیت خود را از دست دادهاند و در واقع دچار از بین رفتگی منابع شدهاند. به این علت که توانایی پرداخت حقوق بازنشستگان را ندارند!
او سپس درپاسخ به این سؤال که «چرا این توانایی را از دست دادهاند؟» تأکید میکند:
«چون در سنوات گذشته، از روی احساسات و دلسوزی کارشناسی نشده، تصمیماتی را اتخاذ کردهاند که آنها را از حالت صندوق خارج کرده است. طوری که امروز هر یک نفری که در صندوقهای ما، کسورات پرداخت میکند؛ بهطور متوسط ۱۹ سال کسورات میدهد و همچنین بهطور متوسط ۳۹ سال دریافتی دارد، این کاملا نشان میدهد که سیستم یک شرایط غیر عادی و غیر عقلانی دارد. چرا افراد باید ۱۹ سال کسورات بدهند؟ مگر نباید ۳۰ سال کسورات پرداخت شود؟ حتی بعضا میبینیم در برخی از کشورهای جهان ۳۵ تا ۳۷ سال نیز کسورات پرداخت میکنند. به دلایل مختلف، ما در طی سنوات گذشته با تصویب پارهای از قوانین عجولانه، بخشودگیهای عجیبی را لحاظ کردیم. آمدیم و بسیاری از مشاغل را در ردیف مشاغل سخت و زیان آور تعریف کردیم. در حالی که پیش از این مشاغل سخت و زیانآور تعاریف خاص خود را داشتند و ما با تعدد بخشی به این مشاغل، بخشی از مشاغل را در پوشش مشاغل سخت و زیانآور تعریف میکنیم و افراد حداکثر پس از ۲۰ سال بازنشسته میشوند. پس این دسته از افراد بهطور متداول کسورات خود را پرداخت نمیکنند.»
ترکان در ادامه صحبتهای خود نیز از وضعیت نامساعد صندوقهای بازنشستگی در کشور سخن میگوید![۱]
*بایستی اشاره کرد که مسئله برخی صندوقهای بازنشستگی در کشور ما نحوه مدیریت آنها و برخی مقولات دیگر (مثل آنچه که در صندوق ذخیره فرهنگیان شاهد بودیم) است نه لزوما میزان کسورات پرداختی مردم!
و جان کلام آنکه به نظر نمیرسد مشکل مبنایی دولت آقای روحانی هم با مقولاتی مثل گران کردن عوارض خروج از کشور (اگرچه امری معقول بود) یا عزا گرفتن برای پرداخت یارانه و همینطور کنایه انداختن به مردم برای افزایش میزان پرداختی سنوات بازنشستگی مرتفع شود.
چه اینکه متأسفانه حنای دولت متصل به نفت و دارای آقای روحانی که زمانی گفته میشد خزانهاَش خالیست و زمانی دیگری مسئولانش گفتند اظهار این خالی بودن! گِرا دادن به دشمن است؛ دیگر برای مردم رنگی ندارد و کسی ناداری و فقر دولت را باور نمیکند.
مشکل دولت اعتدال، عدم انطباق لازم با ساز و کارهای جهادی نظام جمهوری اسلامی ایران و عدم توجه لازم و کافی به ظرفیتهای داخلی است. و گرنه قوانین موضوعه کشور ۴۰ سال است که در حال اجرا هستند و معضلی هم در میان نبوده که قرار باشد دولت آقای روحانی به یکباره کشّاف آن بشود.
به دلیل وجود همین مشکل است که شاهدیم کسانی از دولت مترصد اجرای سند ۲۰۳۰، اجرای FATF، اجرای برجام و زمزمه برای قوانین جدید بازنشستگی هستند.
قوانین جدیدی که بسا که آنهم تقلیدی از خارج از کشور باشد چه اینکه مسئله افزایش سنوات بازنشستگی در چند کشور اروپایی اجرا شد و اعتراضات عمومی فراوانی را نیز برانگیخت.
در واقع، رویکرد افزایش سنوات بازنشستگی در این کشورها نیز ناشی از یک نگاه لیبرالی و منفعتطلبانه بود و هست که میگوید سنوات بازنشستگی مخصوص از کار افتادههایی است که زنده میمانند. مابقی اما بایستی تا جان در بدن دارند کار کنند و مشغول یاری دولت باشند.
تعدادی از این کشورها نیز به دلیل استقراض خارجی سنگین مجبور به اجرای سیاستهای کشورهای بزرگ در زمینه افزایش سن بازنشستگی شدهاند که این مسئله هرگز برای ایران اسلامی صادق نیست.
بدیهیست که این نگاه که گویا اکبر ترکان هم مروّج آن شده نگاه درستی نیست و دولت اگر قصدی برای اصلاح قوانین دارد بهتر است که با نگاهی مردمدارانه و اسلامی این کار را انجام دهد. اگرچه اصلاح قوانین نیز امری عقلانی و پذیرفته است.
***
«پخش زنده پارتی ۹۰ نفره» هنگام تب و تاب زلزله در تهران!
پلیس پایتخت، پنجشنبه شب گذشته، ۲۳۰ نفر را در دو پارتی شبانه در دو منطقه از تهران دستگیر کرد.
سرهنگ ذوالفقار برفر رییس پلیس امنیت اخلاقی تهران بزرگ در این باره گفته است: یکی از این مهمانیها در باغی در لواسان بود که تعداد ۱۴۰ نفر در آن دستگیر شدند. این افراد به صورت مختلط در حال پایکوبی و مصرف مشروبات الکلی بودند.
به گزارش ایلنا، رییس پلیس امنیت اخلاقی تهران بزرگ خاطرنشان کرد: در منزلی در فرمانیه نیز پس از واصل شدن خبر و هماهنگیهای قضایی ماموران وارد منزل شده و تعداد ۹۰ نفر دستگیر شدند. این افراد با به اشتراک گذاشتن تصاویر خود به صورت زنده در اینستاگرام دیگران را به شرکت در محل دعوت میکردند.
سرهنگ برفر درباره این پارتیها توضیح داد: خوانندههای این دو پارتی نیز دستگیر و به همراه ابزار خود به پلیس امنیت اخلاقی منتقل شدند. همچنین مقادیری مشروبات الکلی و مواد روان گردان نیز در این دو محل کشف شد.[۲]
*شاید این پخش زنده یک پارتی بزرگ بیش از همه باید تنبّهی باشد برای مسئولانی که زمانی با طمطراق فراوان از «فیلترینگ هوشمند» سخن میگفتند و در ادامه این ژست را میگرفتند که با وَن و پاسبان چیزی درست نمیشود و سپس بر ضرورت مبارزه با محدود سازی اینترنت و شبکههای اجتماعی تأکید میکردند!
صد البته کسی مخالف آزادی دسترسی به اینترنت و یا طرفدار فیلترینگ شبکههای اجتماعی نیست اما مسئولان امر نیز باید بدانند که برچیدن زمینه مفاسد در جامعه اسلامی ایران هرگز غیر ممکن نیست.
جدای از عدم توفیق موضوع فیلترینگ هوشمند باید این سؤال را پرسید که عوامل متجاهر پخش زنده پارتی از شبکه اینستاگرام چه حاشیه امنی را در خود و در پیرامون خود جسته بودند که بی هیچ حیایی دست به این کار زدند؟!
عمق فاجعه البته بیش از اینهاست...
باز هم تأکید میشود که ما مخالف فناوریهای جدیدی و امکاناتی مثل پخش زنده نیستیم اما سؤال اینجاست که رقصندهها، ماساژورهای شخصی و روسپیها چرا باید تا این اندازه حاشیه امن داشته باشند که رسما در اینستاگرام فعالیت کنند و برخی مسئولان هم همواره با ژست مخالف فیلیترینگ هستیم؛ به کاهلی خود در این زمینه ادامه دهند؟!
***
تحلیل عجیب عضو شورای شهر از فتنه ۸۸؛ معترضین «بالاشهری» بودند!
محمدجواد حقشناس، فعال اصلاحطلب و عضو شورای شهر پنجم تهران به تازگی طی یادداشتی در روزنامه اعتماد که با موضوع گفتگوی ملی تقریر شد، به فتنه سال ۸۸ نیز اشاره کرده و با ادعای اینکه در سال ۸۸ بین مردم شکاف ایجاد شد، نوشته است:
«شاهد بودیم که بخشی از مردم تهران که اغلب بالاتر از خیابان انقلاب بودند به نتیجه انتخابات ٨٨ اعتراض داشتند و مدت ها این اعتراض را در بزنگاه ها علنی کردند. بخش دیگری از مردم که در نواحی جنوبیتر ساکن بودند از کنار مساله انتخابات بی تفاوتتر گذشتند. مثال دیگر این بود که آرای مناطق روستایی به احمدی نژاد تعلق داشت و آرای بخش شهری به طرف مقابل اختصاص یافت.
در حقیقت تفکیک در جامعه که قبلا کمتر علنی بود در سطح نخبگان عمیق شد و در سطح جامعه به رویارویی انجامید.
نکته قابل توجه بعدی ایجاد شکاف بین دولت و ملت است که در سال ٨٨ به وجود آمد. این نخستین بار بود که بخش عمده ای از مردم نتیجه اعلام شده انتخابات را نپذیرفت و اعتراض کرد. خوشبختانه این روند در ادامه ماجرا با رویکرد مناسب جریان اصلاحات مدیریت شد!»[۳]
*قبل از حقشناس، عباس عبدی، دیگر فعال اصلاحطلب نیز طی اظهاراتی از این گفته بود که اغلب بازداشتیهای فتنه سال ۸۸ «بالاشهری» بودهاند.[۴]
به نظر میرسد از بین این دو تحلیل و فرض بر اینکه شیطنتی در کار نباشد؛ تحلیل عباس عبدی منطقیتر باشد.
چه اینکه اولا با واقعیت آماری نیز تطابق دارد و ثانیا فتنه سال ۸۸ اساساً رخدادی نبود که بر شانههای اکثریت مردم استوار باشد بلکه فتنه بود که توسط برخی سیاسیون جریان چپ ایجاد شد و عدهای نیز فریب آنرا خوردند که البته اکثریت آن عده قلیل بعدها متوجه فتنه بودن این کار شدند و راه خود را جدا کردند.
لذا وارد کردن چیزی به نام «شکاف میان بالاشهریها و پایینشهریها» در فتنه سال ۸۸ یک فرض غلط و مصداق آن ضربالمثل قدیمی است که طرف را به ده راه نمیدانند، سراغ کدخدا را میگرفت...
فتنه ۸۸ حاصل یک اقدام محفلی با بروز خیابانی بود که عوامل آن هنوز نسبت به آن ابراز برائت و توبه رسمی نکردهاند و گویا از همین روست که مدام تلاش دارند تا پای مردم را به میان این معرکه سیاسی باز کنند و قلیل طرفداران خود را نیز اکثریتی فرهیخته در مقابل اقلیتی فقیر و البته «عقب مانده سیاسی» جلوه دهند.
بدیهیست که همین رفتارهای غلط است که نه میگذارد مسئله حصر رفع شود و نه صدایی در زمینه توبه رسمی از فتنه سال ۸۸ شنیده شود. و این مسئله از پس ۱۶ سال شکست اکثریتی اصلاحطلبان در تمام انتخاباتها، سببساز بحرانهای بیشتری برای این جریان خاص سیاسی شده است.
***
1_ http://www.armandaily.ir/fa/news/main/207737
2_ https://www.mehrnews.com/news/4179431/
3_ http://www.magiran.com/npview.asp?ID=3679167
4_ http://fna.ir/IGIQRW